XXIV. Memoriál prof. Jaroslava Svobody 2017

Čím víc se memoriál blížil, tím víc jsem byl nervózní. Příhody se nám pletly do cesty víc a víc, já si vážně nebyl jistý jestli máme jet, abychom neudělali ostudu. Přece jen je to mezinárodní soutěž, CACITová, všestranné zkoušky … Nakonec jsem si řekl, že to teda zkusíme. Máme to přihlášeno, zaplaceno, zajištěné ubytování …

V pondělí před memoriálem jsme byli s Dášou a Nikčou pocvičit les. Dorotka předváděla super práci a holky na ni měly jen slova chvály, tím mě krapet uklidnily :-) V úterý jsem byl už sám pocvičit ochotu na vodě a rákos. Dorotka si vedla opět dobře a já byl zase o něco klidnější. Nicméně Dorka vylezla z vody a začala kulhat. Mrknu jí na zadní packu a nic. Po chvíli kulhá zase, tak ji položím a prohlížím packu důkladněji. Při podrobném ohledání zjišťuji, že ji má prořízlou :-( Co teď? V pátek máme odjíždět, zkoušky před náma. Přemýšlím a kombinuji po cestě k autu. Když Dorku naložím a zkoumám znovu packu, a rána už je stáhnutá. Rozhoduji se proto po cestě domů zastavit v lékárně pro desinfekci a nějaké řešení. Nakonec kupuji Betadinu a takovou tu zelenou vodičku co mi jako malému patlali na odřená kolena :-) Doma ihned aplikujeme a do pátku ordinuji jen vycházky na čurání, jinak klid.

V pátek

kolem 10 vyrážíme směr Litovel a Dvůr Nové Zámky, kde jsme byli ubytovaní a byl sraz účastníků. Po cestě se zastavujeme na kafíčko, povinné čurání a telefonickou domluvu s Nikčou, abychom se domluvili na nějakém čase, kdy se na místě potkáme. Jeli jsme si to pěkně výletovým tempem. Počasí nám přálo a cesta přes Hradec Králové nám pěkně ubíhala. Za Litomyšlí jsem se zastavili na jídlo v motorestu, který jsme už navštívili v červenci po cestě z Krkonoš, když jsme jeli za Diamondem. Na místo nakonec přijíždíme mezi prvními asi o půl třetí. Nikča přijíždí asi do hodinky po nás. Takže jsme se ubytovali, pozdravili se s přáteli a dalšími účastníky, kteří na memoriál přijeli.

Cca kolem 18 hodiny bylo slavnostní zahájení celého memoriálu, které proběhlo na zámku Nové Zámky. Mimo vůdců a rozhodčích se slavnostního zahájení účastnili také trubači a korona.

S proslovem začal ředitel celého memoriálu pan Petr Novotný, následovaný vrchním rozhodčím MVDr. Šimkem, představení rozhodčích a jejich hodnotících disciplín. Po celém tomto kolečku přišli na řadu vůdci a losování čísel. Při předsoupení před rozhodčí jsme se měli představit a říct dosavadní úspěchy a následně si vylosovat číslo. Jako první si pro číslo šel Viktor Veselý, protože vedl 2 psy – vylosoval si číslo 12. Aby nehledal další číslo (10), pan Šimek ho poslal zpět na místo s tím, že kdo vytáhne 10tku bude losovat znovu, protože patří Viktorovi. Jako druhý jsem šel na řadu já. Po příchodu nám zahráli trubači, pak jsem představil Dorku a její úspěchy a své jméno :-) Jako první jsem si vybral los č. 10 :-D, takže Viktor už nemusel dál čekat. Na druhý pokus to bylo číslo 15.

Pak následovali další a další, až jsme se vylosovali všichni :-) 15tka nám říká, že začínáme lesem. No nic, nedá se svítit. Raději jsem chtěl začínat polem – Dorka je nevyběhaná a plná sil, mohlo by to dopadnout lépe než dělat pole až v neděli po lese. Po losování se vracíme zpět do ubytovacích prostor na večerní zábavu.

V sobotu

už máme v 7:00 odjezd smět lovecká chata, kde bude snídaně a začátek. Po snídani jsme se vydali na slavnostní nástup.

MJS-chata-nastup.1

Nastoupili jsme si k připraveným číslům, proslov pana ředitele a vrchního rozhodčího, rozdělnení skupin a přání dobrého větru a hodně štěstí. Čísla 1 – 12 odjíždí na pole a vodu, čísla 13 – 24 zůstávají na lese. Nejdříve začínáme společně ohrádkou, následuje disciplína klidy na stanovišti a pak se točíme po disciplínách barvy, drobné disciplíny a vlečky. A teď to začáná být veselé … ohrádka: los č. 13 – 0 odstupuje ze zkoušek, los č. 14 – 4 – krásná práce, los č. 15

MJS-ohradka1.1

známka 1 (překvapení, údiv, okamžitě tímto padáme do III. ceny), … Nechápu co se to stalo, Dorka ještě v pondělí bere lišku jako prd a teď začala dělat ofuky??? Přiběhne s chutí do ohrádky, začne ověřovat, …, zvedně hlavu a čučí? Dávám povel, začne lišku obcházet znovu ověřovat, … Dojde až k zadku, čuchne, zaprská jak kočka a chce odejít z ohrádky :-o koukám jako blázen, tohle nikdy neudělala. Nakonec po dalším důrazném povelu lišku přináší.

MJS-ohradka2.1

a krásně odevzdá

MJS-ohradka3.1

Následují další vůdci se svými svěřenci. Celkové skore je, že z 12 psů po první disciplíně zůstává ve hře 8 (celkové známky, 1×4, 2×3 a zbytek za 1). Nikdo nerozumí tomu co se děje. Ohrádka krásná, příkop bez problémů, liška na pohled taky vypadá v pohodě, ale evidentně psy mají jiný názor. Na klidech na stanovišti nás opouští další kolega :-( takže nás zůstává jen 7. Teď už se rozdělujeme na svá pracoviště. My jdeme na barvy, pak na drobné disciplíny (dohledávka lišky, slídění, vyhledávání v houštinách, vodění na řemení) a nakonec vlečky (s liškou a zajícem).

Přijedeme na barvy – v naší skupince už jsme jen 2 – já a Zuzka Veselá. Jako první uzačínáme šoulačkou – měl jsem krapet obavu, ale nakonec krásná známka 4. Pak jdeme jako první z dvojice na barvu. Nasadím Dorku a ta barvu vyťupá jak největší profík. Celou cestu nos u země, celý 8 metrový řemen natažený a krásné tempo. Na konci nalézáme krasný kus srnčí zvěře, po náhlášení dostáváme za úspěšný dosled úlomek, který oba můžeme nosit dle mysliveckých tradic až do půlnoci. Známka z barvy 4. Dorka předvedla opravdu krásnou práci. Přejíždíme na drobné disciplíny. Vše jsme zvládly ve 4kách :-) No Dorotko opravdu krásná práce. Čekají nás poslední 2 disciplíny dnešního dne – vlečky. Pan rozhodčí natahuje vlečku a dostáváme instrukce, že když pes přijde a vezme zvěř troubí jednou, když přijde a odejde bez zvěře troubí dvakrát. Vlečka s liškou, žádný problém, známka 4. Už jsem v euforii a lituji 1čky z ohrádky, která nás takhle sesunula do III. ceny. Tak ok, jdeme na zajíce to bude brnkačka. Vypustím Dorku a čekám. Už je mi to přijde podezřelé a říkám si kde je???? Pořád neslyším žádné troubení, začínám mít obavy. Najedou slyším zvuky a přiletí Dorka celá uřícená, ale bez zvěře. Začínám omdlívat. Nasazuju ji znova … pořád klid a nic. Minuty se táhnou jako hodiny, nakonec zajíce přinese v čase 9:58 – těžce limitní čas a známka 1. Tímto nad náma stáli všichni svatý a my přežili úspěšně první den. Záhy se dovídáme, že z naší skupiny vypadl ještě jeden kolega (na vlečkách) – zůstalo nás 6.

Po občerstvení (ten pečený divočák se zelím byl luxusní) jsme se odebrali zpátky na ubykace se trochu osvěžit. Večer jsme samozřejmě všichni museli probrat uálosti daného dne a to až do pozdních večerních hodin.

V neděli

jsme pokračovali opět odjezdem na loveckou chatu, snídaní a nástupem, kde už nás bylo po skrovnu. Pan doktor Šimek oznamuje, že se všichni podíváme na ohrádku a následně se rozjedeme na svá pracoviště. Tentokrát ohrádka nebyla taková tragédie, i tak však vypadl nějaký ten kolega a známky byli spíše nižší než vyšší.

Po ohrádce tedy odjíždíme na pole a vodní práce. Jako první nás všechny čeká společný hon. Hledání nepatří mezi Dorčiny přednosti a navíc po sobotě jsem myslel, že bude už unavená a bude to o to horší, ale opak byl pravdou, nicméně nebudu předbíhat.

Takže společný hon. Jdeme v 6 vůdcích, mezi náma rozhodčí a střelci. Pokud narazíme na zvěř tak se na bažantí střílí na všechnu na zajíce min. jeden kus.

MJS-pole1.1

Na zajíce jsme jako skupina narazili záhy. Pár pejsků se šlo proběhnout, aby zjistili, že nic nechytí. OK pokračujeme. Dorka relativně běhá, reaguje na mé drobné povely. Hledáme v řepě takže krásná krytina a moc dloho nemusíme čekat. Dorka mi vystavuje první zvěř.

MJS-pole3.1

S obavou jdu k ní, aby nevystavovala naprázdno. Popošla si několik kroků, aby se ujistila, že našla zvěř přesně. Zvedám ruku vzhůru na znamení rozhodčím a střelcům, že jsme něco našli. Dorča postoupí a pevně stojí, dívám se a nic nevidím, pár prohnábnutí nohou a vyletí bažantí slepice. Rána, slepice jde k zemi a já na Dorku „APORT“. Dorka celou dobu u mě, jakoby čekala na tento povel vyráží jak střela, krapet ověřuje a po druhém aport zvěř krásně přinese a odevzdá. Ok jdeme dál, za okamžik druhá slepice stejný postup ovšem Dorka už přináší na první povel. Jedním slovem nádhera. Za okamžik rozhodčí ukončují společný hon a jdeme zpět na „start“.

Po společném honu se pouštějí, ti co nenarazili na zvěř, na individuální hledání. Celou dobu co hledají ostatní na ně s Dorkou koukáme a já se jí snažím vyburcovat. Nakonec jdeme taky. Aby Dorča mohla ukázat jaký má systém, rychlost, vytrvalost, … a třeba ještě na něco narazíme. Jdu s Dorkou na vodítku a po cestě míjíme Nikču s Diamondem a Šárkou, prohodíme rychlá slova. Po pár krocích to Dorča zapíchne. Zvedám ruku na rozhodčí, že asi něco máme, ti na mě mávají ať jdu dál k nim. Udělám krok a vylítne mi bažant kohout :-) Přijdeme k rozhodčím a „vypusťte psa“. Dorka po povelu hledej a uvolněná z vodítka vylítně jako střela a lítá jako blázen – dokonce i v relativním systému (dle mého názoru). Chodí si pro vítr a já ji vlastně jen jemnými povely usměrňuju.

MJS-pole2.1

Nevyměnil mi někdo psa? Já ji nepoznávám. Rozhodčí končí individuální hledání. Přijdeme k nim a protože jsme nenarazili na žádnou zvěr srstnatou tak se mě ptají, jestli chci pokračovat v hledání nebo beru známku 3 z klidů. Protože už jsme ve III. ceně beru 3. Tímto pro nás končí tzv. Velké pole. Mimo tuhle 3 z klidů před srstnatou je vše za 4. Dorča měla své životní pole. Nikdy jsme na zkouškách nedostali ze společného honu za 4.

No nic pokračujeme za tzv. malé pole – vlečka s bažantem a dohledávka zajíce a bažanta. Vše za 4 :-) tohle bylo rychlé. Kontroluju Dorce tlapku a vidím, že se jí otevřela rána. Protože nás čekají vodní disciplíny jal jsem se tlapku vyčistit a postříkat tekutým obvazem.

Po úpravě tlapky a příjezdu na místo, hned na první disciplínu – ochota na hluboké vodě. Nevím proč, možná ji pálila ošetřená tlapla, která nestačila pořádně zaschnout, ale Dorča nenaplavala moc dopředu :-( Známka 3.

Pokračujeme na přinášení kachny z hluboké vody, dohledávku kachny v rákosí a nahánení kachny v rákosí. To už jsme měli krásné 4. No a tímto máme zkoušky hotové a zvládli jsme to :-) jupííííí. Z naší skupiny dokončilo 5 psů, jeden v I. a ostatní ve III. ceně.

Jedeme tedy zpět na loveckou chatu a budeme čekat na výpočet, hodnocení a celkové vyhlášení. Dali jsme si občerstvení (birell, divočák :-), kafe) a čekali a čekali a čekali až jsme se dočkali. Nějak kolem 17 hodiny jsme svoláni na nástup kde má proběhnout vyhlášení.

Celkově dokončilo zkoušky 12 psů z 24 a pouze jeden v I. ceně, ostatní jsou ve III. Takže na prvním místě se umístil a klubovým vítězem se stal, cenu za nejlepší vodu dostal MOK Aiden z Gessayovho Chotára – gratulace veliká :-) trubači hrajou na počest, pan vůdce Juraj Ďurďovič je pyšný, obchází rozhodčí a přijímá gratulace. Vrací se na místo a pan doktor Šimek pokračuje: na druhém místě s celkovým počtem 467 bodů, ve III. ceně se umístila fena MOK Dorotta …. a mě padá brada. Tohle jsem vážně nečekal! Trubači začínají hrát, s hrdostí se napřímím a koukám na ně ve velké ústě a pokoře, dokonce mám na krajíčku. Jsem na tu svoji holku tááááááák móóóóóóóóóóc pyšný! Nedostává se mi slov. Jdu si převzít ocenění, gratulace a …. a pak nějak přestávám vnímat a jsem pořád v šoku z umístění. Dorča si po návratu zase lehne na místo a dělá jakože nic :-)

Po celkovém vyhlášení, poděkování a nezbytných fotografií odjíždíme pobalit věci a směr Praha. Domů příjídíme v noci po propršené cestě unavení, ale šťastní.

Celkové výsledky najdete na klubových stránkách. Za fotky děkuji Adam Simandel a Marcela Lenhartova.

Jenda