Když se nedaří

Svatováclavský pohár 2015

Když se nedaří. Týden po našem báječném a úspěšném výcviku, jsem se úplně neplánovaně přihlásili na podzimní zkoušky – Svatováclavský pohár pořádaný Klubem bretaňských ohařů.

Všechno nasvědčovalo tomu, že to bude zábavné, napínavé, bohaté na zkušenosti a hlavně úspěšné. viz Výcvik no.3. Jenže to se nekonalo. Napínavé a bohaté na zkušenosti to rozhodně bylo, zábavné méně, úspěšné ani trošku! Moc nerozumíme tomu, co se stalo, takže se nám i těžko hledá, co příště udělat jinak.

Honza se rozhodl ze zkoušek odstoupit po tom, co Dorottka absolutně podělala aporty teplé zvěře pernaté i srstnaté. To co jí po celou dobu cvičení tak perfektně šlo!

Jak bažanta, tak zajíce s chutí přinesla, ovšem odevzdání bylo katastrofou. Nepředsedala, ale lehla si, bez povelu upustila, a zajíce žvýkala. Bažanta navíc chytla tak, že jí letka bránila ve výhledu na Honzu, takže ho i trochu hledala. Vlažný byl i společný hon. Tedy chuť hejbat se. A co víc, 2x zaběhla za Honzu (pes nesmí při prohledávání pole zaběhnout za vůdce).

Pro nezasvěcené doplním, že lovecký pes musí na povel „aport“ dojít pro střelenou zvěř, bez očuchávání a obcházení vzít do tlamy, zamířit ke svému vůdci, pěkně spořádaně před něj předsednout a počkat! na povel „pusť“. Po celou dobu nesmí zvěř cupovat ani žvýkat.

Protože se tohle všechno událo hned v prvních disciplínách, nemělo dál smysl pokračovat.

Teď popřemýšlíme, co můžeme / máme příště udělat jinak. Přiznáváme, že nás to trošku zaskočilo, ale rozhodně to nevzdáváme :o). Pár podzimek se ještě pořádá, a to už fakt budeme potřebovat ten grog :o)

Na závěr shrnutí celých zkoušek

Celkem nastoupilo 9 psů s vůdci, rozdělených do dvou skupin. V první skupině dokončil pouze jeden pes a to ve III. ceně. Druhá skupina byla úspěšnější, zkoušky dokončily 3 psy všichni v I. ceně.

Gratulujeme Petru Symerskému jako vítězi zkoušek a titulu CACT, stejně tak i Evě Novákové ke krásnému druhému místu.

Krásný podzim všem!